Sunday, 29 June 2014

Permulaan Ayat dengan Huruf Ba

Kalau kufi klasik, ayat yang bermula dgn Ba mungkin tidak menjadi masalah kerana dalam kufi klasik tiada titik. Tetapi apabila titik d masukkan / digunakan dalam hurf2 hijaiyah, timbul masalah untuk mengekalkan hukum2 kufi.

Ada satu permintaan untuk menulis perkataan Batu secara segi 4. Maaf lambat respon sebab baru perasan ada komen pada entri Ba yang lepas.

Ok, Batu kalau ditulis secara sebaris adalah begini

Kemudian apabila kita cuba menjadikan gubahan ini dalam bentuk segi 4 dengan mengekalkan titik mula pada bahagian kanan, bawah - maka akan perolehi hasil sebegini:-

Bulatan merah itu menunjukkan masalah yang timbul apabila huruf bertitik bawah menjadi huruf permulaan bagi sesuatu karya kufi dalam gubahan segi 4, iaitu akan kedapatan ruang kosong. Dalam kes ini, ruang kosong di sebelah titik Ba.

Kita tahu huruf pertama ialah Ba dan huruf akhir ialah wau. Sedikit kaedah trial n error, kita akan dapat bayangan sebegini-
Berdasarkan bayangan ini, kita cuba penuhkan segi 4 ini dgn huruf2 lain;
Maka dapat kita tuliskan perkataan Batu dalah gubahan segi 4 sama (9x9 bar)

ISU YANG MUNGKIN DIPERTIKAIKAN IALAH:

Gubahan ini tidak bermula pada bahagian  kanan bawah.

Jawapan saya:
 Siapa yang menetapkan setiap kufi mesti bermula pada bahagian kanan bawah ? Tak ada undang2 sebegitu malah untuk mencari di mana titik mula sesuatu karya adalah suatu yang mencabar. Apabila titik mula sudah diketemui, baru lah bermula keseronokan mentafsir seni kufi itu.

Di sini jelas menunjukkan tahap kepentingan antara titik mula dengan aliran huruf (flow).
Titik mula boleh bermula di mana saja, tetapi aliran huruf tidak boleh terputus . Dengan itu kesinambungan ayat dapat di jaga.
No comments:

Post a Comment